# 100+ Challenging math riddles to keep your mind sharp #### An Athlete jumping - Math Riddle

###### 76.Math Riddles
`An Athlete is jumping. However, every time she jumps she gets a bit more tired, and every jump goes 1/2 as far as her prior jump. Now, for her very first jump, she goes 1/2 of a foot. On her second jump, she goes 1/4 of a foot, and so on and so forth. How many jumps does it take for her to travel 1 foot?`
`She will never get to the 1-foot mark because you keep adding smaller and smaller amounts!`
```Explanation :

We will find the maximum value of this process, when this is carried out infinite times.

This process goes like a Infinite GP, whose
First term,a = 1/2ft.
Common Ratio, r = 1/2ft.

Maximum value of this process is One Foot when the athlete jumps forever or Practically, she will never complete her 1 foot.

Hence, Athlete will never complete. her complete .
Here,
As shown in Number line, since we are taking half distance of the previous one.
Starting from 1/2 ft. ,and ending at 1 foot.
The value always tends towardd 1 but never reaches one.
```

#### Find The Missing Number - Math Riddle

###### 77.Math Riddles
`Can you find the missing number?` `2`
```Explanation :

The answer will be 2. Look at how many closed areas there are.
9999 has 4 closed areas (the top of the '9').
8888 has 8 closed areas (the top and bottom parts of 8 and there are no other digits).
1816 has 3 closed areas (top and bottom of 8 and bottom of 6, and it has 2 other digits (3 * 2 = 6)).
1212 has 0 closed areas, (0 * 4 = 0),
Therefore,
1919 has 2 closed areas. (the top of the '9').```

#### Missing Number - Math Riddle

###### 78.Math Riddles
`Can you find the missing number?` • A.9
• B.6
• C.10
• D.7
A.9
```Explanation :

The number that should replace the question mark is 9.
Why?
The sum of the three numbers on each die equals the number written below it.
For the first die, for example: 8 + 4 + 7 = 19;
for the second: 8 + 2 + 1 = 11.
Following this pattern would explain why the third die is also 11 (5 + 5 + 1)
and why the mysterious question mark should be 9 (4 + 3 + 2).```

#### Chess Board - Math Riddle

###### 79.Math Riddles
`How many squares are there in a chessboard?` • A.206
• B.64
• C.204
• D.124
C.204
```Explanation :

1, 8x8 square
4, 7x7 squares
9, 6x6 squares
16, 5x5 squares
25, 4x4 squares
36, 3x3 squares
49, 2x2 squares
64, 1x1 squares
Therefore, there are actually 64 + 49 + 36 + 25 + 16 + 9 + 4 + 1 squares on a chessboard! (in total 204).```

#### Rita studies for 2 hours - Math Riddle

###### 80.Math Riddles
`It is 9 am now. Rita studies for 2 hours, takes a bath for 1 hour, and then has lunch for 1 hour. How many hours are left before 9 am tomorrow?`
• A.20
• B.40
• C.25
• D.12
A.20
```Explanation :

There will be 24 hours between 9 am today and 9 pm tomorrow.

Assumption- All the activities are performed consecutively without break

Hours consumed = 2+1+1 = 4 hours

Therefore hours remaining = 24 — 4 = 20 hours before 9 am tomorrow```

#### If it is two hours later - Math Riddle

###### 81.Math Riddles
`If it is two hours later, then it will take half as much time till it's midnight as it would be if it were an hour later. What time is it?`
• A.9:00AM
• B.4:00PM
• C.10:00PM
• D.9:00PM
D.9:00PM
```Explanation :

9 pm, or 21.00 if you prefer military time.

If it were two hours later, it would be 11 pm (23.00) — and one hour to midnight.

If it were one hour later, it would be 10 pm (22.00) — and two hours to midnight.

So, if it were two hours later than it currently is, it would take half as much time to reach midnight as it would if it were one hour later. It’s 9 pm.```

#### 12 Tomotoes mushed and ruined - Math Riddle

###### 82.Math Riddles
`A little boy goes shopping and purchases 12 tomatoes. On the way home, all but 9 get mushed and ruined. How many tomatoes are left in good condition?`
• A. 9
• B. 5
• C. 6
• D. 12
A. 9
```Explanation :

All but nine. that means only 9 is in good condition.```

#### A duck was given \$9 - Math Riddle

###### 83.Math Riddles
`A duck was given \$9, a spider was given \$36, and a bee was given \$27. Based on this information, how much money would be given to a cat?`
• A.18
• B.25
• C.36
• D.14
A.18
```Explanation :

Assuming there’s a mathematical order to this (not a troll question) the things that stand out would be that all the numbers are divisible by 3 and 9, and the main difference between ducks, spiders, bees, and cats would be the number of legs.

From there we have the following

Duck (2 legs): 3 * 3 = 9 * 1

Bee (6 legs): 3 * 9 = 9 * 3

Spider (8 legs): 3 * 12 = 9 * 4

It’s now easy to see. Therefore, if n = pairs of legs, then the amount of money each animals receives is 9n. A cat with 2 pairs of legs would receive 2 * 9 = \$18```

#### Speed of a train is 3 m/s - Math Riddle

###### 84.Math Riddles
`The speed of a train is 3 meters/second and it takes 10 seconds to cross a lamp post. What is the length of the train?`
• A.30
• B.25
• C.50
• D.300
A.30
```Explanation :

A 30 meters. The time taken by the train to pass the stationary object is equal to the length of the train divided by the speed of the train.```

#### An easy peasy math - Math Riddle

###### 85.Math Riddles
`An easy peasy math for adults! How fast can you find the hidden pattern?` • A.30
• B.15
• C.20
• D.17
B.15
```Explanation :

15 (16+9 ; 6+4)```

#### What Come next - Math Riddle

###### 86.Math Riddles
`What Come next in sequence 1, 2, 6, 21, 88, __?`
• A.108
• B.445
• C.200
• D.345
B.445
```Explanation :

B 445
2=(1+1)1
6=(2+1)2
21=(6+1)3
88=(21+1)4
So 445=(88+1)5```

#### value of ABCD - Math Riddle

###### 87.Math Riddles
`What is the value of A,B,C,D?` ```
A+8=14
A= 6
9+B = 19
B = 6
D = 19+14 =33
15+ C = D
C = 33-15 = 18```
```Explanation :

A = 6. B = 10. C = 18. D = 33```

#### Equation photo- Math Riddle

###### 88.Math Riddles
`Can you solve this? ` ```Explanation :

You see, sometimes it's necessary to compare apples and bananas. Or, in this case,
it could be pears instead of bananas.
Pear = 9, apple = 6, plum = 4 and these make the answers 7 and 1 respectively.
so 4+9+6 =19.ers 7 and 1 respectively.```

#### Cube Photo - Math Riddle

###### 89.Math Riddles
`How many cubes are there? ` • A.10
• B.12
• C.9
• D.6
C.9
```Explanation :

Count the cubes carefully. there are cubes underneath other cubes.```

#### Watermelon Photo- Math Riddle

###### 90.Math Riddles
`Can you find the missing number?` • A.7
• B.5
• C.9
• D.4
B.5
```Explanation :

You can see that the red slice of the watermelon is 2, the yellow slice is 3 and the blue one is 1. So, the answer is?5!```